utorak, 13. listopada 2015.

Pobuna kardinala protiv pape Franje - pismo žalbe protiv ,,unaprijed određenog" ishoda Sinode


Kardinali isprobavaju pobunu

(Rim) Trinaest kardinala, od kojih su svi sinodski oci, obratili su se papi Franji jednim pismom žalbe. U njemu protestiraju protiv dojma da bi ishod Biskupske sinode o obitelji već mogao biti određen. 

Nemir se osjeća u zraku otkada je prije tjedan dana otvoren rad Sinode. Papa Franjo je prošli tjedan sam neočekivano u sinodskoj dvorani uzeo riječ i upozorio na ,,konspirativnu hermeneutiku" iliti teoriju zavjera. Promatračima je najkasnije od ovog trenutka bilo jasno da je iza kulisa atmosfera vrlo napeta i da je sukob na pomolu. 

Vatikanist Sandro Magister jutros je objavio pismo koje su trinaestorica kardinala uputila papi Franji kao protest protiv sumnje da bi Sinoda u konačnici mogla biti samo prividna sinoda ako odgovara istini da je ishod Sinode već prije njezina početka bio utvrđen. 

Vatikanski glasnogovornik Lombardi već je kratko nakon toga potvrdio autentičnost pisma, ali je jutros već požurio priopćiti novinarima da Milanski nadbiskup, kardinal Angelo Scola, protivnik s najviše izgleda u konklavi, kao ni Pariški nadbiskup Andre Vingt-Trois ne spadaju među potpisnike pisma. O samom pismu vatikanski glasnogovornik nije želio ništa reći jer je posrijedi ,,povjerljivo" pismo. 

Među potpisnike spadaju pak kardinal George Pell kojeg je papa Franjo imenovao u Vijeće kardinala C9 i pročelnikom novog Vatikanskog tajništva za gospodarstvo. Kardinal Pell je osobno Papi predao pismo žalbe. 


Potpisnici: 

kardinal George Pell, pročelnik Tajništva za gospodarstvo (Australija) 

kardinal Gerhard Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere (Njemačka) 

kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje (Gvineja) 

kardinal Carlo Caffarra, Bolonjski nadbiskup (Italija) 

kardinal Thomas Collins, nadbiskup Toronta (Kanada) 

kardinal Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka (SAD) 

kardinal Willem Eijk, nadbiskup Utrechta (Nizozemska) 

kardinal Peter Erdö, nadbiskup Esztergoma-Budimpešte (Mađarska) i generalni izvjestitelj Biskupske sinode 

kardinal Wilfrid Fox Napier, nadbiskup Durbana (Južna Afrika) i dopredsjednik Sinode 

kardinal Jorge Urosa Savino, nadbiskup Caracasa (Venezuela) 

kardinal Mauro Piacenza, veliki pokorničar i bivši pročelnik Kongregacije za kler 


Nadbiskupi Milana i Pariza očito nisu željeli da stvar iziđe u javnost. Kako stvari zbilja stoje s njihovim potpisima, saznat će se sljedećih dana. 

Jednim kratkim i nedvosmislenim pismom trinaestorica kardinala su u svakom slučaju Papi iznijeli svoje ,,brige" kao i ostalih sinodskih otaca. ,,Brige" se tiču možda već utvrđenog ishoda Sinode i dokumenta Instrumentum laboris koji se označava neprikladnim kao smjernica i temelj za zaključni dokument. 

Tekst: Giuseppe Nardi 

2 komentara:

  1. Sramota . Sve ih treba exkomunicirati i zamijeniti novima . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovim pismom kardinali su javno posvjedočili svoju vjeru u Gospodina i javno objavili da ne žele praviti kompromis sa zlom i tim činom doveli Franju u poziciju da se očituje o svemu tome iako su svjesni jako dobro da modernističku kliku ne samo da podržava nego i vodi čelnik katoličke Crkve. Zvonimir

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)