utorak, 6. listopada 2015.

,,Posve se pridržavajte nauka", preporuka Pape emeritusa
Nastavljamo skupljati glasove iz katoličkog svijeta. 

Posljednji članak Edwarda Pentina u američkom tjedniku National Catholic Register, pronalazi poboljšanja u tijeku Sinode u usporedbi s prošlom godinom. To će prema njegovu mišljenju dovesti do toga da se Sinodom može manje manipulirati u usporedbi s listopadom prošle godine. Međutim, moramo nabrojiti niz briga od kojih donosimo sljedeće: 

● Program predviđa ,,circuli minores" koji se dijele na osnovi jezika. Ali veća pozornost na malene skupine tijekom ovog zasjedanja nastoji oslabiti glas nekih: što je najočitije za skupine afričkih sinodskih otaca koji će biti podijeljeni na osnovi jezika (engleski, francuski i portugalski; napomena prevoditelja). 

● Činjenica da Instrumentum laboris ostaje, barem zasada, temelj rasprava unatoč tomu što kritičari drže da sadrži filozofske nepreciznosti i minira crkveni nauk o ljudskoj spolnosti. 

● Nema potvrde o posinodskom izvješću što ostavlja otvorenom mogućnost da Sinoda neće donijeti ništa konačno i pitanja će biti prepuštena tumačenju i možda i odgovornosti lokalnih biskupskih konferencija. 

Na koncu, svraća pozornost na preporuku Pape emeritusa, Benedikta XVI. koju je dao privatno na njemačkome nakon prošle Sinode: ,,Halten Sie sich unbedingt an die Lehre!" (Posve (bezuvjetno) se pridržavajte nauka!) 


Izvor: blog Chiesa e postconcilio 

1 komentar:

  1. Da su ga htjeli slušati, ne bi dopustili da ode! Jedni dopustili, drugi primorali! Na kraju, u čemu je razlika?! Lj

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)