petak, 23. listopada 2015.

Sandro Magister: ,,Sinoda medija je - uz pomoć mnogih predstavnika Crkve - već pobijedila stvarnu Sinodu"
,,Sinoda medija već je pobijedila stvarnu. Nebitno je kako će ova zbilja završiti. Javno mnijenje diljem svijeta već je donijelo svoj sud. Uz pomoć mnogih ljudi Crkve." Ovom konstatacijom vatikanist Sandro Magister počinje svoj najnoviji članak. 

,,Bomba" s ,,automatskim demantijem" o ,,mrlji" na Papinu mozgu dovela je do ,,eksplozije" u svjetskim medijima. No ni sa Sinodom ,,se ne šale"

,,Još se nikada nije dogodilo da takvo okupljanje biskupa osvoji naslovnice dnevnih listova i postane temom Breaking News-a na televiziji. A s Franjom se baš to događa. To je jedno od remek-djela ovog neobičnog Pape", kaže Magister. 

Bile su dovoljne malobrojne odluke i spretno dozirane informacije, počevi s onim poznatim ,,Tko sam ja da sudim?" što je u međuvremenu postalo zaštitnim znakom ovoga pontifikata ,,kako bi u Crkvi izazvalo neviđen sukob i u svjetskoj javnosti stvorilo neslućena očekivanja prevrata katoličkih paradigmi o ključnim pitanjima kao rastava ili homoseksualnost"

,,Nadprosječna Papina spretnost ,,sviranja na dvama registrima" 

Tajna ovoga uspjeha u komunikaciji ,,jest nadprosječna spretnost Jorgea Marija Bergoglia sviranja na dvama registrima"

Između Sinode iz 2014. godine i ovogodišnje ,,Franjo je načinio lanac od više od 50 javnih istupa koji su u savršenom suglasju s tradicionalnim crkvenim naukom: protiv rodne ideologije, protiv rastavljenih ponovno oženjenih koji ,,zahtijevaju" Pričest i čak u korist jedne stare i zaboravljene krjeposti kao što je predbračna čistoća." Doslovno je rekao više puta prije početka Sinode: ,,U katolički nauk se ne smije dirati." 

,,No ipak svi ovi govori nisu imali najmanji odjek u medijima niti u tijelu Crkve gdje naprotiv trijumfiraju stalne Papine opomene protiv 'nadzornika' i 'carinika' bez milosrđa i neprestani pozivi da se širom otvore vrata rastavljenima ponovno oženjenima i homoseksualcima", rekao je Magister. 

,,Papa poznaje ovaj dvostruki medijski efekt između šutnje i vikanja i on to želi tako". Za njim se vuku ,,mnogi u Crkvi koji ponavljaju mantru da se ne želi promijeniti nauk, nego samo disciplina"

,,Revolucija koju je već sam Franjo pokrenuo stavljajući Sinodu pred svršen čin jest novi postupak proglašenja ništavnosti ženidbe: lagan, besplatan i superbrz. Tehnički gledano nema nikakve veze s rastavom, ali javno mnijenje je to već klasificiralo kao takvo i tome pljeskalo", rekao je vatikanist.

I ako bi ,,Sinoda dotle došla da dopusti Pričest za rastavljene ponovno oženjene, bio bi to prema mišljenju mnogih kraj dogme o nerazrješivosti braka."

Izvor: katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)