srijeda, 28. listopada 2015.

Sinoda: sada počinje vrijeme tumačenjâ
U nedjelju je Vatikan objavio zaključno izvješće o kojemu se isti dan glasovalo. Sve 94 točke su dobile dvotrećinsku većinu. 

,,Relatio finalis" nije doktrinarni dokument, nego pismo preporuka sinodskih otaca Papi. On može tekst porabiti na onaj način koji drži ispravnim. On bi dakle zaključno izvješće posve mogao ignorirati što se doduše ne očekuje. 

Tekst je dug i kompleksan. Obrađuje mnogobrojne probleme modernih obitelji na cijelome svijetu. Prava procjena zahtijeva dakle mirno čitanje i brižno proučavanje. 

Što se tiče agende ,,reformatorskog" njemačkog izaslanstva, može se već sada reći da je njemačka delegacija (kardinal Marx, nadbiskup Koch i biskup Bode) doživjeli veliko razočaranje i porugu. 

Kako smo često pokazivali, izaslanstvo Njemačke biskupske konferencije jasno pripada progresističkom taboru i u prtljažniku je donijelo markantno liberalnu agendu. 

No, malo su postigli. Prijedlozi kardinala Waltera Kaspera u zaključnom izvješću praktično nisu ni uzeti u obzir premda neki mediji tvrde suprotno. 

Dokument posebice ne sadrži opću izjavu o pitanju pripuštanja rastavljenih ponovno civilno oženjenih Pričesti. 

Najvažniji cilj Nijemaca od početka je bio da bi se trebalo pronaći opće i što je moguće liberalnije pravilo u pitanju pripuštanja ovih osoba sakramentima Pokore i Euharistije. 

No smiju li rastavljeni ponovno vjenčani biti pripušteni Pričesti, u tekstu se izravno ne spominje. 

Doduše, zaključno izvješće preuzima prijedlog njemačke jezične skupine da se tematsko područje ,,propali brakovi" prepusti ,,forumu internumu" (&84ff). To znači da ove osobe o svojoj konkretnoj situaciji moraju razgovarati s ispovjednikom i po mogućnosti s mjesnim biskupom. Čisto teoretski - a to je odlučujuća točka - postoji mogućnost da netko tko trajno živi u teškom grijehu sebe subjektivno tako ne vidi. 

Onda bi takve osobe mogle - uvijek teoretski govoreći - eventualno biti pripuštene sakramentima. Iz ,,Relatio finalis" to pak neposredno ne proizlazi. To bi se moralo tako protumačiti, unoseći na neki način tumačenje u dokument. 

Ovu okolnost bi liberalni biskupi mogli uzeti kao povod za pripuštanje vrlo liberalne prakse (što je na mnogim mjestima ionako već slučaj). To bi zapravo sukladno ,,Relatio finalis" bila jasna zloporaba koncepta ,,forum internum"

Dakle, na koncu je to stvar tumačenja. Može se pretpostaviti da će se u skoro vrijeme o ovoj temi mnogo stvari objaviti. 

Paragrafi koji obrađuju ovo područje su dugi, komplicirani i s mnogo citata iz crkvenog prava. Članovi povjerenstva za sastavljanje izvješća htjeli su spriječiti da im se predbaci da su poticali labavu stegu u podjeli sakramenata. 

Pitanje homoseksualnosti samo se usput spomenulo. Jednostavno nije postojala odgovarajuća klima da se ovu temu obradi. 

Kako će njemački biskupi sada reagirati, to moramo pričekati i vidjeti. Marx, Koch i Bode nisu davali dojam da će pod svaku cijenu nastaviti s trikovima da još proguraju svoju agendu. 

Mi čekamo i dalje promatramo.

Izvor: mathias-von-gersdorff.blogspot.com 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)