četvrtak, 5. studenoga 2015.

Hoće li se održati Asiz 4? - Državni tajnik Parolin: to bi u godini milosrđa bilo ,,važno"


Kardinal Parolin

(Rim) Papa Franjo je prošli tjedan na prvoj ,,međureligijskoj" općoj audijenciji u crkvenoj povijesti rekao da religije ne trebaju slijediti fundamentalizme, nego zajedno raditi za siromašne.

Jasniji je bio kardinal državni tajnik Pietro Parolin koji je na simpoziju posvećenom pedesetogodišnjici koncilske izjave Nostra Aetate na Papinskom sveučilištu Gregoriana pred 400 predstavnika svjetskih religija predložio susret Asiz 4.

Novi veliki međureligijski susret religija za mir u Asizu u godini milosrđa ,,bio bi važan", rekao je državni tajnik u prošlu srijedu popodne na Gregorijani.

Istodobno je naglasio da se Katolička Crkva izjavom Nostra Aetate 1965. godine u svojim odnosima prema drugim svjetskim religijama ,,nanovo pozicionirala".

Kardinal državni tajnik je pred 400 religijskih predstavnika izrekao želju koju je zacijelo dogovorio s papom Franjom. Prijedlog pokazuje želju Pape, kao i već njegovih predstavnika Ivana Pavla II. (Asiz 1 i 2) i Benedikta XVI. (Asiz 3) da pozove na kontroverzni susret u Asizu. Susreti u Asizu potječu od inicijative zajednice Sant'Egidio. Održavaju se svake godine, tri puta je katolički poglavar u tome sudjelovao.

Slijedi li nakon Asiza 1, 2 i 3 sada i 2016. godine Asiz 4?

Osobito kontroverzan je bio susret Asiz 1 1986. godine koji je zbog svog sinkretističkog karaktera postao jednim od najkontroverznijih događaja pontifikata Ivana Pavla II. Mnogima nerazumljivo, papa Benedikt XVI. je na 25. obljetnicu Asiza 1 najavio takav susret iako je njegova kritična distanca bila poznata.

Poznate osobe iz katoličkog svijeta, među njima sada već pokojni Mario Palmaro, pozvali su Papu da se distancira od ove ideje.

Benedikt XVI. je dao razumjeti da želi korigirati počinjene pogrješke prvih susreta i ukloniti sinkretističke elemente. O tome je objavljen niz članaka u vatikanskom dnevniku Osservatore Romano kako bi se promicalo ,,ispravno čitanje" susreta u Asizu. Svom prijatelju, profesoru Bayerhausu napisao je Benedikt XVI. osobno: ,,Sve ću učiniti da se onemogući sinkretističko i relativističko tumačenje" - ,,Imaj povjerenja".

Bojazni su ostale i jedan predstavnik afričkog kulta Yoruba nije se držao propisa.

Hoće li se u godini milosrđa koja počinje 8. prosinca održati i Asiz 4, ovisi o reakcijama drugih religijskih predstavnika ovih dana u Rimu. Vrlo je vjerojatno da će u rujnu ili listopadu 2016. biti Asiz 4. Papa Franjo je 2014. godine u jednoj video poruci svjetskom susretu za mir zajednice Sant'Egidio govorio o tome da budućnost svijeta leži u ,,duhu Asiza". Isto tako je već u siječnju 2015. tijekom svog putovanja po Aziji na letu iz Šri Lanke na Filipine nagovijestio Asiz 4.

,,Nadamo se da ćemo doživjeti daljnje zajedničke inicijative s velikim religioznim tradicijama svijeta i da će one donijeti plodove mira", rekao je doslovno Kardinal državni tajnik.

Izvor: katholisches.info 

2 komentara:

 1. Svaki međureligijski susret u Asizu, osobito kad Papa na njemu sudjeluje, velika je sablazan za vjernike i šteti vjeri da je Katolička Crkva jedina Kristova Zaručnica i da bez Crkve i izvan Crkve nema spasenja.
  Molimo se da dođe jaki Papa koji će to zaustaviti i osuditi takve indiferentističke skupove.
  Na koncu, sve to vodi k ujedinjenoj svjetskoj religiji, sinagogi sotoninoj.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Samo je jedna prava vjera: KATOLIČKA, ISUSOVA...sve druge religije odskliznuše više ili manje u laž, u sotonizam...

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)