utorak, 3. studenoga 2015.

Kasperovci i vrijeme nakon Franje: spremaju li kasperovci bečkog kardinala Schönborna za nasljednika pape Franje?
(Rim) Pažnju među katolicima izazvao je članak koji je napisao Marco Ansaldo, vatikanist talijanskog ljevičarskog dnevnika La Repubblica o odlučnoj zaključnoj fazi Sinode. Ansaldo je izvijestio o ručku koji je Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn tijekom posljednjeg tjedna Sinode imao skupa s Benediktom XVI. Ručak je bio u njegovom slobodno izabranom utočištu, samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. To je sigurna stvar koja je rezervirana kao posjet učenika kod svog starog učitelja. 

Nije pak sigurno na što Ansaldo aludira ili je u svakom slučaju želio aludirati da je kardinal Schönborn potaknuo Papu emeritusa da utječe na kardinala Müllera i preko njega na skupinu branitelja katoličkog sakramenta Ženidbe da na kraju ipak prođe dvotrećinska većina za Zaključno izvješće Sinode i da bi se moglo spriječiti dezavuiranje pape Franje koje se sve više pokazivalo u javnosti. 

Činjenice 

Činjenica je da je kardinal Schönborn već u Circulus-u Germanicus-u u ulozi moderatora imao centralnu ulogu da se ostvari zajednički dokument između suprotnih stavova kardinala Kaspera i kardinala Müllera. Činjenica je također da je izvješće njemačke radne skupine, iako bitno modificirano, postalo odlučnom formulom da se ,,spasi" zaključno glasovanje i time i dvogodišnji rad Sinode. Činjenica je da je došlo do velike pobune među sinodskim ocima kada im je nakon tri tjedna zasjedanja Sinode papa Franjo kao zaključni dokument predložio faktički opet nepromijenjeni tekst dokumenta Instrumentum laboris koji su mnogo oštro kritizirali. 

Činjenica je stoga, a to potvrđuju predstavnici svih strana, da ovaj dokument ne bi dobio potrebnu većinu na Sinodi. Činjenica je također i da bi time postao vidljiv težak rascjep u Crkvi. Rascjep koji je stoga i na koncu frenetičnim pregovorima doveo do nastanka jednog novog teksta koji je onda dobio potrebnu većinu iako u odlučujućem paragrafu rastavljenih ponovno civilno vjenčanih oko kojih se vrtjela cijela Sinoda samo zbog jednog glasa. 

Činjenica ili željeni dojam? 

Ni na koji način dosada nije potvrđeno je li i na koji način Benedikt XVI. zbilja djelovao na stvaranje kompromisnog rješenja. Ili je li i u kojoj mjeri kardinal Schönborn eventualno tvrdio ili samo natuknuo da je dobio podršku od Pape emeritusa u u odnosu prema drugim sinodskim ocima. 

Činjenica je da Ansaldo htio stvoriti jedan takav dojam, a da osim zajedničkog ručka nije mogao spomenuti konkretne dokaze. Odlučujuća točka u njegovom članku na koncu nije ni bio ručak ni Benedikt XVI., nego lik Bečkog nadbiskupa kojega je bez oklijevanja u kontroverznim pitanjima na Sinodi ubrojio u progresiste. 

Činjenica je i da je Marco Ansaldo pripadao među izabrane novinare koji su u svibnju sudjelovali na Gregorijani na tajnim susretima kasperovaca kojima su se predstavnici ,,novog milosrđa" organizirali za Sinodu. Ansaldo je time u ovoj stvari jedna stranka. Time se njegovoj procjeni može dati veću težinu da kardinal Schönborn pripada progresističkom taboru jer je on dosada općenito drukčije svrstavan. Sam Schönborn nije sudjelovao na tajnom susretu. Tim više se može pretpostaviti da je Ansaldo s jasnom namjerom želio involvirati Benedikta XVI. u ovu stvar. Neovisno o tome da je Njemačkog papu trebao za svoju tezu o Schönbornu kao idealnom posredniku između dviju velikih ,,frakcija" u Crkvi, između Argentinskog i Njemačkog pape. 

Nakana: kardinala Schönborna dovesti u položaj za Franjinog nasljednika 

Schönbornovoj diplomatskoj spretnosti je uspjelo, kaže Ansaldo, posredovati između progresista kojima se više puta javno svrstavao u pitanjima rastavljenih ponovno civilno oženjenih i homoseksualnosti i ratzingerovaca kojima ga se općenito svrstava kao Ratzingerova učenika, kao njegova suradnika u Kongregaciji za nauk vjere i zbog njegove podrške. Time je, tako cjelokupna slika koju se želi stvoriti, spasio Crkvu od pravog rascjepa i papu Franju od gubitka ugleda koji bi i zbog strukture osobnosti vladajućeg Pape mogao imati nepredvidljive posljedice. 

Ansaldo je poglavito želio istaknuti ovaj bonus koji će Schönbornu uračunati mnogi unutar Crkve i pokazati na potomka stare franačke aristokratske loze koja je dala brojne diplomate i biskupe, odnosno dovesti ga u igru. Znajući da papa Franjo, po vlastitim riječima, kao jedini dnevni list svaki dan čita La Repubblicu

Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)