četvrtak, 5. studenoga 2015.

Nuzzi predstavio svoju knjigu ,,Via Crucis": ,,Nijedan dokument nije ukraden"


Gianluigi Nuzzi na predstavljanju knjige

(Rim) Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi jučer je u Rimu predstavio svoju novu knjigu ,,Via crucis". Nuzzi je autor knjige ,,Sua Santità" (Njegova Svetost), knjige koja je povezana sa skandalom Vatileaks 1. 

Dva uhićenja koja su se dogodila u noći na 1. studenoga kada su uhićeni Francesca Chaouqui i msgr. Lucio Anglel Vallejo Balda najbolja su reklama za novu knjigu. Primjedba vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija u vezi s objavom uhićenja Nuzzijevu pak knjigu izlaže sumnji. Lombardi je rekao da će se dvije knjige uskoro objaviti, a njihov se sadržaj temelji na curenju povjerljivih informacija i internih dokumenata koji imaju veze s uhićenjima i istragom. 

Izdavač: ,,Nijedan dokument nije ukraden" 

Nuzzijev izdavač, Lorenzo Fazio iz izdavačke kuće Chiaralettere jučer je na predstavljanju knjige naglasio tvrdnju da objavljeni materijal o Vatikanu ,,nije ukraden". Materijal su ,,različite osobe koje su imale slobodan pristup tome" predale ,,posve slobodno". ,,Nijedan dokument nije ilegalno čitan ili reproduciran." 

Naslov ,,Via crucis" (Križni put) odnosi se na papu Franju i njegovu ,,muku i patnju" kod provođenja reformi u Vatikanu. 

O papi Benediktu XVI. Nuzzijeve izjave 2012. godine su posve drukčije zvučale. Tada je akcija bila izričito usmjerena protiv Njemačkog pape. Sada, tri godine kasnije, tvrdi se da se ,,raskrinkavanje" događa kao potpora papi Franji. 

Dan Brownove naočale 

Odvojene od ovih izjava, obje akcije izgledaju prilično isto i prilično nisko i mirišu po jeftinom biznisu preko tuđih leđa, u ovom slučaju Katoličke Crkve. 

Zanimanje medija, osobito njemačkih, za predstavljanje knjige bilo je jako veliko. Na koncu, mnogi mediji zbog nedostatka dubljeg pristupa Katoličku Crkvu najradije promatraju kroz Dan Brownove naočale. 


Izvor: katholisches.info 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)