utorak, 1. prosinca 2015.

Iz intervjua pape Franje na povratku iz Afrike
,,Intervenirati na političkom polju, ako to znači baviti se politikom, ne. Neka bude svećenik, pastor, imam ili rabin. To je njegov poziv. Ali ako vodi neizravnu politiku propovijedanjem vrijednosti, a jedna od najvećih vrijednosti jest bratstvo među nama, svi smo djeca Božja, imamo istog Oca ... i u ovome se mora voditi politika jedinstva, pomirbe, jedna riječ koja mi se ne sviđa, a koju moram upotrijebiti, tolerancija, ali ne samo tolerancija, suživot, prijateljstvo i tako dalje. Fundamentalizam je bolest koja postoji u svim religijama, i mi katolici imamo neke takve, i ne neke, mnoge koji vjeruju da posjeduju apsolutnu istinu i koji idu dalje blateći druge klevetom, difamiranjem i nanose bol. A to kažem jer je to moja Crkva i protiv njih se treba boriti. Vjerski fundamentalizam nije vjerski jer nema Boga, on je idolopoklonički. Baviti se politikom u smislu uvjeravanja ovih ljudi koji imaju ova nagnuća jest politika koju trebamo provoditi mi vjerski lideri, a fundamentalizam koji ranjava uvijek je tragedija, zlodjelo, to je loša stvar, događa se u svim religijama." 

Izvor: www.papaboys.org 

2 komentara:

 1. Pa Isus Krist, naš Gospodin sam kaže da je Put, Istina i Život. Crkva posjeduje Krista koji je apsolutna Istina. Mi nemamo pravo to skrivati, imamo strogu obvezu to naviještati.
  Ako je to fundamentalizam, onda su i apostoli bili fundamentalisti: i Petar razapet u svojoj starosti naopako, i Andrija također razapet jer je naviještao da je pronašao Mesiju i svi ostali. Onda su fundamentalisti bili i crkveni oci, utemeljitelji redova, svi pape do Pija XII.
  Čudan neki govor, čudne konstatacije. čudni izrazi...
  Pomutnja je velika: molimo se za Papu i Crkvu!

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Javni heretik nemoze bit papa. Onaj tko pocini javnu herezu je po Crkvenom zakonu automatski ekskomuniciran (anathema) iz Crkve i kao takav vise nije njenim dijelom.

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)