petak, 26. kolovoza 2016.

Dom Wolf - Highway to Hell


Monaška tunika i električna gitara

Dom Notker Wolf je opat primas benediktinske konfederacije sa sjedištem u nekoć slavnome papinskom sveučilištu Sant'Anselmo u Rimu. Naraštaji benediktinskih monaha prošli su bogoslovnu formaciju  i onda su došle reforme i ništa više nije isto. Doduše, benediktinski podmladak još pohađa ovo sveučilište ali... 

Prilično je žalosno otkrivati razmjere krize koja je zahvatila i monaške redove. Čovjek bi pomislio da se takvo nešto monasima i monahinjama teško može dogoditi a napose onim zatvorenijim redovima sa strožijom klauzurom. Zašto? Regule i konstitucije bi trebale jamčiti monaški integritet od opasnih svjetovnih utjecaja te monahu osigurati njegov mir kako bi se potpuno posvetio stabilnosti unutar i izvan monaške ćelije i opatije bez obzira radi li se o eremitima ili cenobitima.

Monah je sam pred Bogom! Barem je bio do reformâ u drugoj polovici 20. stoljeća. Na stranu činjenica što postoje neke opatije koje su povezane s Bratstvom sv. Pija X., Bratstvom sv. Petra. Te opatije samo potvrđuju razmjeru velike krize kada ih se komparira s reformiranim opatijama i monasima kao što je dom Notker Wolf. 

Dom Wolf je osim zalaganja za međureligijski dijalog i ostale koncilske bolesti, također i daroviti rocker. Nastupao je svirajući ritam gitaru s rock grupom feedback

Autocesta za Pakao (Highway to Hell) je vrlo prometna, no da je i dom Notker odavno prošao naplatne kućice odričući se gregorijanskog korala - anđeoske izvrsne molitve koja uzdiže monaški duh (i ne samo monaški) Bogu cjelivajući je rosom Duha Svetoga - tragedija je koja pridonosi duhovnoj i svakoj drugoj smrti dekristijaniziranoga starog kontinenta. 

Sv. Benedikt iz Nursije je žalostan ovakvim lošim primjerima koji su karikatura monaštva. Na niske je grane pala benediktinska ,,kreativna manjina koja je udarila temelje kršćanskoj civilizaciji u Europi" i puno šire.

Benediktinski opat AC/DC Wolf svira električnu gitaru na ,,Autocesti za Pakao", a dobrih monaških zvanja je sve manje. Nije nimalo cool! :(

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)