nedjelja, 2. listopada 2016.

Ave Maria
,,Schubert je skladao s lakoćom, navodno vrlo rijetko koristeći pri tome glasovir. Prigodom skladanja grickao bi vrh olovke, prstima lupkao po stolu i pisao bez mnogo ispravaka", svjedočio je njegov prijatelj Albert Stadler. Poznati austrijski skladatelj Franz Schubert rodio se i umro u Beču (1797.-1828.) koji je vrlo rijetko napuštao. Po riječima Schubertovog prijatelja, veliki je skladatelj bio ,,jednostavan, dobrodušan prema svima, posve nepretenciozan, na rubu nemara u pogledu svoje vanjštine. Svako prenemaganje bilo mu je strano i mrsko. Na prvi pogled nekima je djelovao flagmatično, no temperamenta mu nije nedostajalo u dosjetljivosti i britkom, ali pozitivnom humoru." 

Franzov otac bio je ravnateljem jedne osnovne škole u jednom mjestu blizu Beča. Otac mu je prenio osnove glazbe i u dobi od 11 godina dao ga upisati u zbor bečke dvorske kapele. Tamo je mladi Schubert dobivao poduku iz orgulja i glasovira, ali i skladanja. Među njegovim učiteljima bio je i Antonio Salieri koji je zamijetio poseban glazbeni dar mladoga Franza. Sa 17 godina morao je napustiti zbor, kako zbog promjena u glasu, tako i zbog ipak nezadovoljavajućeg školskog uspjeha. 

Schubert je postao mladi učitelj i četiri sljedeće godine zarađivao podučavajući u školi u kojoj je njegov otac radio. Odmah po izlasku iz zbora počeo je skladati. Prvi veći uspjeh donijele su mu njegove skladbe za glas i glasovir. No, ipak je uz skladanje i pokoji koncert, Schubert prihvatio i ponudu da poučava glasoviru kćeri grofa Esterhazyja. Iz toga razdoblja potiču njegove skladbe za glasovir četveroručno. 

Schubert je skladao i scensku glazbu, no ovdje nas zaokuplja njegove crkvena glazba. Jedna od neosporno najpoznatijih njegovih skladbi za glas je i Ave Maria, koju ovdje možete poslušati u izvedbi Dječjeg zbora Escolania de Montserrat. 

Malo je poznato da je Ave Maria zapravo napisana na stihove Sir Waltera Scotta, a ne originalno kao glazba na molitvu. Pjesma Waltera Scotta na koju je Schubert skladao ovu kompoziciju zove se Elenina treća pjesma po junakinji Ellen koja je u bijegu i moli se Djevici Mariji. Tijekom godina neimenovana je osoba prilagodila tekst molitve Ave Maria Schubertovoj glazbi i ta se verzija vrlo često danas izvodi.

Franz Schubert je pokopan pored Ludwiga van Beethovena kojega je veoma poštovao.

Poslušajte divnu skladbu Ave Maria u izvedbi zbora dječaka opatije Escolania de Montserrat i uvjerite se sami u moć milosti pjevane molitve.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)