subota, 29. listopada 2016.

Collegium Russicum - Mučenici Ruske Bizantske Katoličke Crkve
Collegium Russicum ili Pontificium Collegium Russicum sancte Theresiæ a Iesu Infante (Папская Коллегия Руссикум) je osnovan 15. kolovoza 1929. od strane pape Pija XI. Ovaj je papinski kolegij (zavod) stavljen pod upravu Družbe Isusove i utemeljen je za duhovne i kulturne potrebe Ruske Katoličke crkve i njezinih katolika bizantskoga obreda. Russicum je formirao nove svećenike i bio je otvoren za sve klerike koji su stremili ruskoj bizantskoj katoličkoj tradiciji. Ovaj su kolegij pohađali i svećenici koji su pripadali drugim narodima iz tradicionalno zapadnoga Rimskog obreda. 

Ruska Katolička crkva je prije i nakon Oktobarske revolucije 1917., i kroz gotovo cijelo 20. stoljeće pretrpjela velike progone i mučeništvo. Prije utemeljenja Russicuma, Lenjinov komunistički režim je u dvadesetima organizirao nekoliko velikih sudskih procesa protiv klera i laika u namjeri zaustavljanja i zatiranja svih vjerskih aktivnosti, te je jedno vrijeme istočna katolička hijerarhija u SSSR-u bila skoro uništena zahvaljujući temeljitim čistkama koje su tijekom i nakon Drugog svjetskog rata nastavili J. V. Staljin i Nikita Hruščov. 

Mnogi su sjedinjeni ruski, ukrajinski, rusinski episkopi, svećenici, đakoni, monasi i laici bili građanima drugoga reda, posve obespravljeni i bez ikakve zaštite, završavali su za kaznu u raznim koncentracijskim logorima, na velikim gradilištima u sirovoj hladnoći sibirskih tajgi; rudnicima, šumama, cestama, prugama - izmučeni robovskim radom i bolestima, neuhranjeni i iscrpljeni, pod budnim okom okrutnih komunističkih stražara, ostajali su njihovi bezimeni grobovi po bespućima negostoljubivog sjevera Rusije. 

Jedno od izoliranih mjesta na koja su odvodili istočne ruske katolike bilo je u manastiru Solovetsky koji se nalazi na Solovetskim otocima u Bijelom moru, u zatvorskom i radnom logoru koji je poslužio kao prototip za logore Gulag sustava.  
Kratki osvrt na neke žrtve Gulaga i komunizma iz Kolegija Russicum čije su svećeničke sudbine zabilježene u dokumentarnom filmu


Pietro Leoni, SJ, (1909.-1995.), talijanski svećenik, preživio Gulag, autor knjige Spia del Vaticano. Preminuo u Kanadi.
Vendelin Javorka, SJ, slovački svećenik, prvi rektor Kolegija Russicum. Dolaskom crvene armije uhićen 12. srpnja 1945. u kući isusovaca u Černjivciju. Osuđen 12. studenoga 1945. na 17 godina u gulagu. 1954. godine prebačen u koncentracijski logor INTA. Oslobođen robije 21. travnja 1955. i potom se vraća bratovoj obitelji u Prag. Tjelesno iscrpljen i bolestan, preminuo je 24. ožujka 1966. ,,Potpuno rehabilitiran" 1989. od strane sovjetske vlade.

Walter Joseph Ciszek, SJ, (1904.-1984.), poljsko-američki svećenik, Sluga Božji. Tajno prešao rusku granicu 1940. Uhićen 1941. pod lažnim optužbama za špijunažu i poslan u zloglasni zatvor Lubyanka u Moskvi. Pod torturom NKVD-a proveo je pet godina, većinu vremena u samici. Nakon teških mučenja 1942. potpisuje iznuđeno priznanje, te ga osuđuju za špijunažu na 15 godina teškog rada u gulagu. 1946. godine poslan je vlakom u Krasnojarsk, te potom 20 dana putovanja brodom u Norilsk (Sibir) u rudnike ugljena. 1958. je prebačen u Abakan. Nakon gotovo 23 godine zatvora p. Ciszek je pušten 12. listopada 1963. Preminuo je 8. prosinca 1984. nakon duge i teške bolesti. Pokopan je u isusovačku grobnicu u Pennsylvaniji.


Viktor Pavlovič Novikov, SJ, (1905.-1979.), poljski svećenik ruskoga podrijetla. U ožujku 1940. nastanio se u gradu Chusovoy. 23. lipnja 1941. bio je uhićen i zatvoren u Perm' (Permskij Rajon). U kolovozu iste godine prebacuju ga u Moskvu u zatvor Butyrka gdje su ga zadržali agenti NKVD-a, te ga prisilili na priznanje i osudili 23. rujna 1942. na 15 godina u gulagu. 12 i pol godina radio je u rudnicima ugljena. 20. sječnja 1954. je oslobođen. Preminuo je 14. svibnja 1979. u gradu Belebey (Bashkirij).


Teodor Romzsa, SJ, (1911.-1947.), mađarski svećenik i biskup, potajno posvećen za biskupa Grčko-rusinske Katoličke crkve 19. prosinca 1944. Preminuo 1. studenoga 1947. u Makachevu (Ukrajina) od injekcije koju je primio u noći 31. listopada od svojeg liječnika. Prema istraživanju koje je provedeno u arhivima NKVD-a, nalog za ubojstvo biskupa Romzse stigao je izravno od Nikite Hruščova. Teodor Romzsa je proglašen blaženikom 27. lipnja 2001.

Dokumentarni film


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)