nedjelja, 9. listopada 2016.

Evanđeoski Pastir - Pius PP. XII
9. listopada 1958. godine, preminuo je u Gospodinu posljednji veliki princ Crkve i Časni sluga Božji Papa Pijo XII. 

Eugenio Pacelli je na svoj 63. rođendan 2. ožujka 1939., kao vrlo izvjestan kandidat izabran za nasljednika pape Pija XI. Bio je aristokratskog podrijetla, no svoje je siromaštvo skrivao od javnosti, naređujući svojemu osobnom krojaču da mu na njegove stare košulje prišije nove rukave: u ratnome vremenu kada su mnogi žeđali nebeskoga i zemaljskoga kruha i ruha. 

Ovaj Papa je poznat po aktivnostima pomaganja stotinama tisuća progonjenih Židova u Italiji koje je spasio, kao i po velikim uloženim naporima spašavanja Židova i ostalih ugroženih naroda izvan Italije. Nacistički vođa Adolf Hitler je jedno vrijeme razmišljao o uklanjanju pape Pija XII. iz Vatikana, odnosno o njegovu smaknuću, no odustao je od svojih opakih namjera jer bi takav krajnje gnusni čin u Italiji izazvao velike nemire te ugrozio savezništvo s ovom državom silom osovine. 

1. studenog 1950. apostolskom konstitucijom Munificentissimus Deus, u nazočnosti mnoštva vjernika na Trgu ispred Bazilike svetog Petra, papa Pijo XII. proglašava (posljednju) dogmu o Uznesenju Marijinom, u svečanoj definiciji da je Blažena Djevica Marija <ispunivši tijek zemaljskog života bila tijelom i dušom uznesena u nebesku slavu> - <expleto terrestris vitæ cursu, fuisse corpore et anima ad cælestem gloriam assumptam>.

Njegova Svetost Papa Pacelli je bio ,,aristokrat, erudit, Pontifex Maximus, koji je gotovo dvadeset godina sam vladao Crkvom, bio je posljednji papa aristokrat. 'Dalek', nedodirljiv i izgledom je podsjećao na asketu. Visok, mršav, oštrih crta lica, s rukama koje su se neprestano pokretale u svećeničkim kretnjama, gotovo zatočenik svoje aristokratske udaljenosti od svijeta, otišao je u povijest, a s njim i određena crkvena tradicija."

Oporuka pape Pija XII. ima samo nekoliko redaka: <Smiluj mi se Bože po velikom milosrđu Svome. Kad dozovem u sjećanje propuste i pogrješke koji su počinjeni tijekom tako dugoga pontifikata i u tako teškom vremenu, pred očima jasnije vidim svoju nesavršenost.>

Pijo XII. je želio da mu grobnica bude bez spomenika i što skrovitije, to bolje. Zato je njegov grob u Bazilici sv. Petra malo u prikrajku.

Časni Sluga slugu Božjih, Pijo XII., izmoli nam povratak velikoga Pape koji će u svojoj poniznosti i poslušnosti Presvetomu Trojstvu, povratiti prinčevsku snagu Svetoj Stolici i intenzivniju apostolsku svetost Katoličkoj Crkvi kako bi svim narodima svijeta ponovno zasvijetlila većom Slavom Božjih Otajstava.
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)